NECTON

Der Weg ist das Ziel

 

In 2008 heeft Willem Nieland ons zeilschip ontworpen.

Onze zee-ervaring en Willem zijn creativiteit en ook Rotterdamse nuchterheid, groeien naar een schets waarvan Willem zelf schrijft:

“Mogelijkerwijs zullen de eerste woorden zijn die mensen gebruiken ter beschrijving; kloek, opdat het groter lijkt als het feitelijk is en fier/trots.............stoer. Bijna extreem doelmatig/functioneel en karaktervol. Het zal lijken of het DNA bezit van een B.O.C. racer, bedrijfsvaartuig, expeditieschip, gewoon een modern jacht en fregat uit de negentiende eeuw”.

 

De combinatie van zijn ideeën en onze wensen hebben in 2009 geresulteerd in de bouw van ons 14 meter lange stoere aluminium schip.

Een schip met een (hydraulisch) ophaalbare kiel en 2 roeren. Om zo veel mogelijk selfsupporting te zijn, komen we uit op 2 motoren; 2 relatief kleine masten en uitwisselbare grootzeilen. Omdat we in Groningen erg gehecht zijn aan onze G.M.C. club, moeten we de maten aan het maximaal haalbare aanpassen. Deze zijn 14 meter lengte en “slechts” 4 meter breed. Het resultaat is een erg snel schip en dat wilden we ook graag.

 

 

Om veilig te kunnen werken heeft Willem “de bating” uitgevonden. Op het grote achterdek komt deze met daarom een electrische lier. Hier kunnen de meeste vallen, schoten en smeerrepen worden bediend en opgeborgen. Weer voor de G.M.C. moet de boegspriet intrekbaar worden gemaakt (anders zijn we langer dan 14m) en daarop komt een yankee. Op normale schepen zet je bij weinig wind een spinnaker. Uit oogpunt van veiligheid zetten wij deze als zgn. aap op de achtermast. Alles aan de achtermast kan vanaf de bating worden bediend en met een stevig railingwerk rondom het achterdek is dat een stuk veiliger dan het eenzame voordek bij een spinnaker.

 

We hebben slechte ervaringen met het slepen van de rubberboot achter het schip aan en in de davits is de bijboot op ons vorige schip wel eens aangevaren. Daarom hebben we er nu voor gekozen deze via het achterschip veilig in het schip op te bergen. Via de giek laten we hem zo weer in het water zakken.

 

 

Het Interieur:

 

Met 14m krijgen we een ruim schip die vooral binnen veel leefruimte biedt.Er is een royale lichte salon om ook met eengroot gezelschap gezellig te tafelen.

De kombuis is van alle gemakken voorzien (2 koelkasten,diepe spoelbakken en een oven/magnetron). Een ruime navigatiehoek van waaruit je ook (comfortabel) binnen goed zicht hebt.

 

Twee aparte gastenhutten met twee-persoons kooien en eigen sanitaire voorzieningen:

     

en een royale salon om ook met een groot gezelschap gezellig te tafelen.

 

 

 

 

 

 

De eigenaarshut in het achterschip heeft een eigen doucheruimte en een toilet.

We hebben 2 motoren:

75 pk Volvo diesel met saildrive en 4 blads klapsschroeven.

 

 

Copyright © 2012. Necton.